Hoe maak je content aantrekkelijker in 10 stappen?

Monday, July 13, 2015
Author

Koen Denolf

Content Strateeg The Fat Lady

Schrijf een stukje over creativiteit in content marketing.” Een vaak terugkerende vraag, want aan creativiteit is een acuut tekort. Het is een verhaal op verschillende niveaus dat begint bij de contentstrategie: wat vertel je, hoe en via welke kanalen. Creativiteit zit ook in de uitvoering: het schrijven, de invalshoeken en de beeldvorming; ten slotte gaat het ook over gezien en opgepikt worden.

Maak je belofte waar! colora staat voor advies. Dat komt tot uiting in het colora-magazine, waarin kleur, inspiratie en DIY-ideeën de hoofd-toon voeren ...

1. Vervul een concrete behoefte of maak een belofte waar

Waar heeft jouw lezer nood aan? Is er een behoefte, een gemis, een gemeenschappelijk probleem of ‘vijand’ die je kan helpen aanpakken? Door in te spelen op dat emotioneel domein, creëer je een band met je lezer. Jij bent immers degene die zijn probleem kent en helpt oplossen.

2. Vertel jouw verhaal

Vergeet USP’s. Mensen willen zich enkel nog binden aan je merk door het verhaal dat je vertelt. Denk er goed over na, maak het uniek en zorg dat het mensen raakt. En als je geen verhaal hebt, creëer er dan eerst een.

3. Zoek het juiste evenwicht

Je content moet een goede mix zijn van informatie, branding en entertainment, liefst allemaal gecombineerd. Dat laatste is niet onbelangrijk, want in ruil voor de tijd en aandacht van je lezers, moet je zelf iets bieden.

4. Content ≠ reclame

Zorg ervoor dat je ‘branding’ niet overkomt als ‘branding’. Spreek zo weinig mogelijk rechtstreeks over jezelf. Probeer objectief te zijn, leg je verhaal in de mond van andere mensen of stimuleer ‘earned media’, waarbij het de volgers zijn die je verhaal vertellen of onderschrijven.

5. Wees authentiek

Er komt steeds meer content bij. Blijf weg van Wikipedia en zoek naar echte verhalen, met echte mensen. Wapen je tegen opgewarmde kost. Die beroert niemand.

6. Wees receptief

Je doet alle moeite om op het niveau van je lezer échte verhalen te vertellen. Zorg er dan ook voor dat je er bent als die persoon reageert. Ga in dialoog en maak vooral interactie mogelijk. Laat mensen op een zo makkelijk mogelijke manier reageren en jouw content delen. Ook al doen ze het niet, het faciliteren van die mogelijkheden geeft aan dat je er voor openstaat. Reacties – ‘earned media’ – zijn nog altijd het meest authentiek.

7. Vind jezelf voortdurend opnieuw uit

Hoe goed jouw inspanningen ook zijn, al snel nestelt zich een zekere gewenning bij je lezer. Waarom denk je dat publieksbladen en kranten om de drie jaar hun lay-out vernieuwen? Wees dus nooit tevreden, blijf nadenken over andere manieren om je zelfde verhaal te brengen, zoek naar nieuwe invalshoeken of grafische vormen, experimenteer met andere fotografen en illustratoren, probeer eens andere kanalen als Pinterest en Vine, maar ga nooit op je lauweren rusten.

8. Val op

Wat ben je met het beste magazine of een blog met boeiende content, als niemand jou vindt. Gebruik alle technieken en hulpmiddelen om je content op een interessante manier voor te stellen. Zorg dat al je ‘owned media’ optimaal ingezet zijn om je content tot bij je doelgroep te krijgen en versterk deze door ze onderling naar elkaar te laten verwijzen en/of door ze te gebruiken als medium voor reactie en interactie.

De covers van PlayStation Update trekken de aandacht. Een goede mix tussen informatie en entertainment is belangrijk.

9. Maak je content herkenbaar

Di Rupo herken je onmiddellijk aan zijn strikje. Hetzelfde resultaat moet je verkrijgen met je content. Zorg dat alles klopt met je overkoepelende verhaal dat je brengt, maar zorg ook dat de creatieve stijl waarin je het brengt de jouwe is: het soort verhalen dat je brengt, de opinies die je onderschrijft, de mensen die je opvoert, de tone of voice, het beeldgebruik, de bladspiegel, het coverbeleid, de fysieke vorm en zelfs de manier waarop je binnenkomt.

10. Omring je met professionals

Met het grondig uitvoeren van deze 10 stappen kom je al een heel eind. Het optimaal inzetten van content marketing is echter geen sinecure en je bevindt je soms op onontgonnen terrein. Wij kunnen je daarbij natuurlijk helpen, in daad, maar ook in raad.

Start.

Koen Denolf
Contentstrateeg Het Salon

Newsletter

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.