IFTTT – hoe logica je leven vereenvoudigt

Sunday, August 16, 2015

IFTTT is de afkorting van ‘If this, then that’, wat Engels is voor ‘Als dit, dan dat’.

Het is ook een website die verschillende webservices koppelt met elkaar met 1 simpele regel: “als dit gebeurt (If this), doe dan dat (Then That)”. Deze gratis online tool geeft je de mogelijkheid verschillende digitale kanalen met elkaar te verbinden tot één geheel en dat op de meest ‘logische’ wijze.

 

Uiteindelijk komt het erop neer dat je ‘recepten’ creëert waarmee je aangeeft: als ik X doen, dan wil ik dat Y gebeurt. Enkele voorbeelden maken snel duidelijk wat je zoal kan doen om tijd te besparen:

 

  • Als ik een Instagramfoto post, dan wil ik dat die foto automatisch in mijn Dropbox wordt bewaard.
  • Als ik #Custo in mijn Tweet gebruik, dan wil ik dat die post ook meteen op LinkedIn verschijnt.
  • Als iemand een comment geeft op mijn blog, dan wil ik dat er automatisch een mail naar die persoon wordt verstuurd om hem te bedanken.

 

Werken met ‘recipes’

 

Het zijn maar enkele voorbeelden van wat deze tool ‘recipes’ noemt. Surf even naar IFTTT.com, maak je gratis account aan en zeg dat je een “recipe” wil maken. De rest wijst zichzelf uit.  IFTTT kan nu al aangewend worden in bijna 200 applicaties: Twitter, Facebook, Buffer, Delicious, LinkedIn, Dropbox, Facebook, …

 

Ook recepten aanmaken is een fluitje van een cent. Doe je dat niet graag? Geen probleem: vermoedelijk vind je al wat je nodig hebt tussen de honderden recepten die klaar voor gebruik staan op de site.

 

IFTTT is makkelijk en (voorlopig) gratis te gebruiken. Dat kan op je computer maar ook als app op Android en Apple-smartphones en via de website www.iftttt.com. Klik hier voor een stap-per-stap gids om IFTTT op je computer of smartphone te installeren.

 

 

Ook nuttig voor content marketing-inspanningen

 

Google eens naar ‘IFTTT Content Marketing’ en je vindt ettelijke voorbeelden van manieren om IFTTT in te schakelen in content marketing-inspanningen.

 

Een van de beste overzichten van recipes voor content marketing vind je in het IFTTT-overzicht van Kari Rippetoe op de blog van Marketingmojof. Met deze recipes kan je makkelijker:

 

  • Je content cureren
  • Je vakgebied of brand monitoren
  • Posten op social media
  • Ideeën opdoen en verzamelen

 

 

Puur praktisch kan ook

 

IFTTT kent ook veel toepassingen ook buiten ons contentdomein. Zo heeft Hue, de wireless verlichtingsmodule van Philips, al veel mogelijkheden opgezet. Bijvoorbeeld: als er een smsje op je smartphone binnenkomt, dan knippert er heel even een lamp in je huis of je bureau. Meer over dergelijke praktische ‘recipes’ kan je ook lezen op de site van Meethue.

 

 

Conclusie?

 

Probeer IFTTT zeker eens uit. Het is zeer makkelijk en het bespaart je veel werk.

 

Newsletter

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.