In volle coronacrisis schakelde VFP (Vlaamse Federatie van Persverkopers) over naar digitale verslaggeving voor onafhankelijke dagbladhandels. De content op de website en in de nieuwsbrieven werd een instant succes dat ook bij het luwen van de crisis blijft duren.
De uitdaging was voor VFP nochtans niet min: het publiek van dagbladhandelaars kent historisch een sterke gewoonte om sectorinformatie op papier te ontvangen. Bovendien leeft binnen dit publiek weerstand tegen digitalisering omdat ze de inspanningen van uitgevers om digitale krantenabonnementen te werven als een bedreiging voor de verkoop in de winkels zien.
Doelstellingen
VFP en zijn magazine Radar voelden – nog voor de coronacrisis – de nood om sneller te informeren. Het printmagazine heeft een tweemaandelijkse periodiciteit, maar veel dossiers vragen een grotere actiesnelheid. Van daaruit formuleerde VFP aan zijn bureau SPYKE drie doelstellingen:
1/ Awareness: digitaliseer Radar en bereik op die manier minstens de leden van VFP, maar graag ook nog een ruimer deel van de onafhankelijke krantenwinkels in Vlaanderen.
2/ Informeren: maak van Radar de plek waar krantenwinkels het snelst aan informatie raken over dossiers die hen aanbelangen.
3/ Customer experience: benut de data van de digitale kanalen om de service van VFP aan de krantenwinkels te verbeteren.
Oplossing
VFP creëerde voor Radar de website Persradar.be waar dagbladhandelaars zowel nieuws heet van de naald vinden als gearchiveerde dossiers om zich snel in een bepaalde onderwerp in te lezen. Aan Persradar.be koppelde VFP digitale nieuwsbrieven die het periodiek maar ook bij breaking news naar zijn publiek stuurt.
De website ging live medio februari 2020. Dat liet VFP toe om Radar bij de start van de coronacrisis meteen in de hoogste versnelling te schakelen. De dagbladhandelaars hadden heel veel vragen bij hun specifieke situatie (uitzondering op de regel dat winkels moesten sluiten). Radar informeerde snel en ontwarde knopen over bijvoorbeeld de steunmaatregelen voor krantenwinkels.
Gemiddeld tweemaal per week, tijdens de piek tot driemaal per week, vertrokken nieuwsbrieven om zoveel mogelijk dagbladhandelaars te bereiken. Toen de crisis luwde, schakelde Radar over naar wekelijkse nieuwsbrieven met ook andere sectorinformatie.
Resultaten
VFP lanceerde de nieuwsbrieven midden maart met een database van iets meer dan 500 adressen van persverkopers. Tegen eind april stond de teller op meer dan 1.300 adressen, goed voor de overgrote meerderheid van de Vlaamse onafhankelijke persverkopers. In totaal telt Vlaanderen nog 1.500 onafhankelijke persverkopers.
De nieuwsbrieven van Radar scoren een stabiele open rate net boven of onder 60% en een CTR in de buurt van 40% (met pieken tot voorbij 60%). Die cijfers hield Radar ook aan met niet-corona gerelateerde content.
Bron: Flexmail – Radar nieuwsbrieven van 13/3 tot 25/5
- Persradar.be ontving van 13 maart tot 30 april bijna 8.000 bezoeken van 2.800 bezoekers die gemiddeld twee minuten op de site bleven.
- De sectorcontent verscheen nergens sneller dan bij VFP. Verenigingen met een ruimer publiek (Unizo, VOKA, ..) brachten meer algemene info, terwijl de concurrenten in de eigen sector (de federatie Perstablo, het magazine Kiosk) trager en minder informeerden.
- Door de vele inschrijvingen kon VFP met digitale technieken zijn dienstverlening verbeteren. Bijvoorbeeld toen de belastingdienst in april de BTW-regels bijstelde, kon VFP dankzij de digitalisering zijn rol als federatie beter invullen. Dankzij mails en formulieren kon het de getroffen winkels in kaart brengen en in deze zaak met hun input gericht advies verlenen aan de overheid.
- Dankzij de combinatie van snelle informatie en betere diensten kan VFP steeds meer winkels overtuigen dat digitale media meerwaarde bieden naast print.