Nu iedereen de mond vol heeft van conversation en content liken en sharen, wordt het steeds belangrijker te weten met wie je praat. Merken die in dialoog wensen te treden met hun klanten doen dit best op een persoonlijke en directe manier. Of waarom personaliseren op afzender zo doeltreffend is…
Dialogeren doe je per definitie met z’n tweeën, en liefst niet met een wildvreemde, toch? Het lijkt een evidentie of zelfs een elementaire beleefdheid. En toch komen er dagelijks boodschappen en communicatie-uitingen op ons af waarvan het niet helemaal duidelijk is wie er met ons praat of wie de afzender is.
Doeltreffende communicatie steunt op vertrouwen
Als kind leerden we nochtans dat je steeds je naam en adres hoorde te plaatsen op de achterkant van je envelop. De afzender kreeg een plaats en naam en pas dan mocht je er een postzegel op kleven. Waarom lijken merken nog al te vaak deze eenvoudige vuistregel over het hoofd te zien in hun klantencommunicatie?
Onderzoek leert ons al lang dat vertrouwen een essentieel ingrediënt vormt voor een doeltreffende communicatie. Klanten of lezers zijn meer bereid je boodschap te openen, te lezen, te sharen of te liken, als ze de afzender kennen en beschouwen als iemand die ze kunnen vertrouwen. Iemand wiens woorden iets betekenen, iemand die ervaringen met hen deelt en hen begrijpt.
Aan mogelijke afzenders geen gebrek trouwens, want er zijn weinig of geen bedrijven die volledig anoniem met hun klanten transacties uitvoeren. Account managers, sales verantwoordelijken, klantenbeheerders, point-of-sales teams,… in de dagdagelijkse zakelijke contacten komen klanten voortdurend in aanraking met mensen die ze kennen en kunnen vertrouwen.
Deze unieke relatie inzetten bij het uitzenden van doeltreffende bedrijfscommunicatie kan zowel digitaal als in print want op technisch vlak zijn er zo goed als geen beperkingen meer om vandaag elk magazine, elke nieuwsbrief of andere content campagne te personaliseren op afzender.
Denken in termen van PtoP: persoon naar persoon
Enkele voorbeelden. Delta Lloyd Bank wenst zijn relatie met zijn core klanten te versterken. Het klantenmagazine Perspectief pas perfect binnen deze strategie en toont mooi aan hoe je financiële expertise een menselijk gezicht kan geven. De inhoudelijke dossiers en artikels worden gedragen door interne en externe experten. De kennis krijgt hierdoor niet alleen een menselijk karakter maar wordt ook aangeboden door de individuele relatie-beheerder van elke klant. Op de gepersonaliseerde coverflap van het magazine spreekt de persoonlijke relatie-beheerder zijn of haar klant aan en vindt de lezer alle nodige contactgegevens om meteen een afspraak te maken in zijn of haar bankkantoor met zijn of haar persoonlijke experten. Een magazine met als het ware een individueel visitekaartje voor elke klant.
Hoya Lens Belgium, toonaangevende marktleider in de optische markt, gaat nog een stapje verder met ‘See magazine’ dat het speciaal creëerde voor haar topsegment klanten, de onafhankelijke opticien. Het unieke aan het concept is dat elk magazine gepersonaliseerd wordt op maat van de deelnemende opticien. Er worden maar liefst 88 versies van het magazine verdeeld. De cover, backcover en binnenpagina’s worden volledig aangepast in functie van de individuele noden. Zo kan de opticien kiezen uit 7 verschillende covers en eigen accentkleuren. Ook binnenin zijn er naast de 8 vaste pagina’s nog 14 variabele pagina’s om een uniek eigen magazine mee samen te stellen. De eindklant herkent zijn of haar opticien uit de buurt, de professional die hij vertrouwt en waar hij terecht kan met al zijn vragen. Zijn boodschap klinkt helderder en geloofwaardiger dan die van een anonieme keten. Hij weet met wie hij praat, wie hem die boodschap stuurde en waar naar toe.
