Vanity metric: “Meet nooit enkel bereik”

Wednesday, October 27, 2021

De impact van content marketing wordt steeds meer gemeten. Maar niet steeds op de juiste manier. Er zijn nogal wat ‘vanity metrics’, waar we ons graag op blindstaren. Zo waarschuwt Ronald Boeckx, CEO van Custo-lid Gicom, om niet enkel naar bereik te kijken.

Het klinkt geweldig om een magazine uit te brengen op enkele tienduizenden exemplaren en daar misschien wel honderdduizend lezers mee te bereiken. Maar an sich zegt het niets als je geen link hebt met het aantal downloads van recepten of de verkoop die het genereert. Online is het straf om 100.000 fans op je Facebookpagina te hebben, maar als het bij een groot aantal onder hen lang geleden is dat ze nog interesse in jouw merk hebben getoond, zal het algoritme hen jouw boodschappen niet laten zien. Een mooi bereik is enkel interessant als je er ook heel wat shares mee haalt of je online verkoop de hoogte in gaat.

Meet nooit enkel het bereik van je contentmarketinginspanningen, maar bekijk deze KPI altijd in combinatie met andere KPI’s die je een beeld geven over wat er verder in de funnel gebeurt.

Als je een artikel over jouw samenwerking met borstkankerorganisatie Think Pink via een post deelt, vraag je dan af of de likes komen van mensen die Think Pink een mooi initiatief vinden, van mensen die de link tussen jouw merk en Think Pink appreciëren of mensen die jouw merk leuk vinden.

Ik heb heel wat jaren in de retailsector doorgebracht en ben sindsdien een grote fan van RFM: recency (de tijd verstreken sinds je consument voor het laatst contact had met jouw merk), frequency (het aantal keren dat je consument contact heeft) en monetary volume (wat je consument bij jou besteedt). Ook bij content marketing is het belangrijk die drie elementen steeds voor ogen te houden. Enkel zo krijg je een volledig beeld van de impact van wat je onderneemt.

Ronald Boeckx is CEO van Gicom, het bureau dat in augustus 2021 werd overgenomen door het Nederlandse MMMatter, het vroegere MPG Group. Door de overname versterkt Gicom – dat intussen 40 jaar bestaat – zijn aanbod vooral op vlak van social en video.

Newsletter

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.