Videomarketing, een haalbare kaart?

Wednesday, March 9, 2016

Videomarketing is bijzonder hip en trendy. Maar laten we eerlijk zijn: de budgetten zijn niet altijd voor iedereen even haalbaar. IKEA toont dat het ook anders kan. Hun geheime wapen? De eigen medewerkers slim inzetten.

 

Ikea zet, onder leiding van Alia Kamet, zwaar in op videomarketing. YouTube series als Easy to Assemble en Fix this Kitchen, dragen bij tot het verhaal van Ikea: “Ikea doesn’t just sell products, it sells solutions that help people live better.”

 

Met hun meest recente videoreeks, IKEA Home Tour, zetten ze dat verhaal nog sterker in de verf door echte mensen in te zetten. Concreet: door te werken met IKEA-medewerkers en –klanten wordt het verhaal authentieker dan ooit.

 

Back to basics

 

IKEA selecteerde vijf medewerkers die langsgingen bij mensen doorheen de hele Verenigde Staten om hen te helpen bij de (her)inrichting van hun woning. Die medewerkers filmden alles zelf – geen nood aan een (dure) cameraploeg of professionele acteurs dus.

 

Die filmpjes worden daarna door Alia en haar team ‘gewoon’ via de sociale netwerken verspreid. Dat die aanpak werkt, bewijst deze video, die ondertussen bijna een half miljoen views verzamelde.

 

 

 

Short & sweet

 

Wat ook opvalt, is dat de filmpjes kort zijn – tussen de drie à vijf minuten. Dat is een doelbewuste keuze. De analytics bij IKEA wezen er immers op dat de attention span van bezoekers steeds korter werd. Metrics tonen nu aan dat er veel meer mensen tot het einde blijven kijken als het filmpje kort is.

 

Succesverhaal

 

Ondanks de gereserveerde houding van het management bij de lancering in 2014, blijkt dat de Home Tour één van IKEA’S meest perfomante marketinginspanningen was. De ROI was zelfs dermate hoog dat de opnames in 2015 gewoon doorliepen.

 

De volledige reeks kan je hier bekijken. Misschien haal je er niet alleen extra inspiratie uit voor je inrichting maar vooral hoe je op een haalbare manier video ook voor jouw bedrijf kan inzetten.

 

 

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op contentmarketinginstitute.com en werd geschreven door Ardath Albee.

 

 

Newsletter

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.