Het boek van… Martine Peleman

10 juni 2020

Sommige boeken leren je iets over content marketing, andere boeken ‘zijn’ content marketing. Dat is het geval voor het favoriete boek van Martine Peleman, Managing Partner van Cypres.

Waarover gaat het boek ‘De Kas’?

Bijna 20 jaar geleden zat ik op de Thalys naar Londen toen mijn oog viel op een artikel in het onboard magazine. Het was er eentje over een nieuw restaurant, annex kwekerij, in Amsterdam, ondergebracht in een serre, in het midden van een van de stadsparken. Ik vond dat heel speciaal. Het heette ‘De Kas’.

Ik hou van eten, van koken en ben altijd op zoek naar lekkere adressen, gerechten, nieuwe eetervaringen. Als het dan ook nog gezond en goed is voor mens en milieu, dan ben ik helemaal geïnteresseerd. Ik hou ook van boeken, van literatuur, van fotografie, kunst en cultuur in het algemeen.

 

En dus bleef ik vanzelf plakken aan het artikel in dat magazine en aan het in de marge vermelde boek dat ze net hadden uitgegeven, de mannen van De Kas:

In 2001 vond topkok Gert Jan Hageman een nieuwe invulling voor zowel zijn eigen carrière als voor een kweekkas uit 1926 van de Amsterdamse Dienst Groenvoorziening die op de nominatie stond voor de sloop. Hageman, die een Michelinster had gekookt in de Nederlandse haute cuisine, zocht naar een mogelijkheid om gewassen in eigen beheer te telen en supervers aan het fornuis te verwerken. In zijn restaurant en kwekerij De Kas is die droom dagelijkse praktijk geworden.

Ik was verkocht. Ik heb het boek in Nederland besteld en het is een van mijn absolute favorieten.

 

Wat betekent dit boek voor jou?

Ik denk niet dat content marketing als term toen als bestond. Misschien in Nederland al wel. Maar de mannen van De Kas wisten begin jaren 2000 al heel goed wat ze deden. Ze hebben hun restaurant met content marketing op de wereldkaart gezet.

De avondfoto’s van die van binnenuit verlichte serre waren verbluffend. De gerechten, eenvoudig met veel groenten, waren fenomenaal. De visie om dagvers eten op tafel te toveren met groenten uit de eigen tuin, van eigen kweek, was vernieuwend.

 

Ik vond het geweldig. Niet alleen dat boek, maar de hele filosofie, het verhaal, de look en feel, de huisstijl die consequent was doorgetrokken, de kwaliteit die eraf spatte. Dat boek was het restaurant en het restaurant het boek. Ik denk niet dat het mij ooit heeft losgelaten. Jaren heeft het op mijn leestafel gelegen. Het is ongetwijfeld een van de inspiratiebronnen geweest om thuis veel meer met groenten te koken en het restaurant, waar je 6 maanden op voorhand moet reserveren stond op mijn verlanglijst. Wist ik veel wat er nog ging komen.

 

Wat heeft het voor jou veranderd?

In 2012 hebben we beslist om Cypres, dat eigenlijk heel contentgericht was (in de jaren ’80 bestond dat woord natuurlijk nog niet) te versterken en ons te transformeren van een communicatiebureau gespecialiseerd in below the line-projecten naar een content- en contentmarketingbureau, voornamelijk voor b2b-bedrijven. Dat bleek wat complexer te zijn dan oorspronkelijk gedacht: we moesten onszelf heruitvinden. Onze offering moest worden herdacht, onze medewerkers moesten worden geïnformeerd, maar ook overtuigd en bovenal: ze zouden moeten worden opgeleid. Onze klanten moesten de bocht mee maken op het moment dat er in Vlaanderen nog eigenlijk amper sprake van was en ik moest op zoek naar concrete voorbeelden. Mensen hadden geen flauw idee wat het was, dachten dat het complex en ver van hun bed was. Uiterlijk in 2014 wilden we ons verhaal lanceren. Een geschikte plek daarvoor zoeken bleek niet zo moeilijk.

 

Het boek ‘Restaurant de Kas’ lag ondertussen al even op mijn leestafel en ik zocht wellicht onbewust al jaren om er iets mee te doen. Toen ik wist het direct: we gaan met heel het bedrijf naar ginder en we maken er een beleefreis van. We zouden allemaal content marketing aan den lijve ondervinden. Ik had het hele plan, voor zover dat kon op basis van het boek en de website van De Kas, in mijn hoofd. Zo droomde ik ervan om met de eigenaar tomaten te gaan plukken. In het boek stonden immers zo’n 50 soorten die ze zelf kweekten.

 

Maar toen ik contact opnam met de verantwoordelijke, kwam ik van een kale reis terug. Fleur heette de mevrouw en ze wilde ons helemaal niet in Amsterdam. Ze vond het maar een heel gedoe, 25 Belgen over de vloer die niet alleen wilden komen eten bij hen, maar hun locatie en verhaal hadden uitgekozen om er een heel programma rond te breien. Ze belde nooit terug. En ondertussen tikte de klok. Het leek hopeloos.

 

Pieter (Vereertbrugghen) en ik zijn toen met de trein op goed geluk naar De Kas gereden. Fleur wilde aanvankelijk van geen wijken weten, tot ik haar vertelde dat wij speciaal voor Gert Jan Hageman een doos Marcolini’s kwamen brengen en of we die even persoonlijk konden afgeven. De man kwam, was gecharmeerd, bleek een grote fan van Marcolini en we kregen koffie en een gesprek. We kregen de kans om ons verhaal te doen en hij was meteen mee. Hij zag wat we wilden doen en was enthousiast. Hij zou ons project zelf mee vorm geven.

 

Toen we korte tijd later met het hele bedrijf naar Amsterdam trokken, beleefden we de tijd van ons leven. Gert Jan bleek niet alleen een fenomenale chef, maar ook een geboren verteller. En wat een verhaal had die man. Hij legde ons haarfijn uit wat content marketing voor hem deed, zonder het woord zelfs te gebruiken. Storytelling, storydoing. Ondertussen plukte hij hier en daar wat lekkere dingen voor ons en bakte hij bruscetta’s met verse aardbeitjes op een mini-barbecue, te midden van zijn veld. Hij signeerde voor iedereen een boek, vertelde bij de recepten wat speciale weetjes en we reden op een roze wolk naar het volgende seminarie. Iedereen had het begrepen en we waren vertrokken.

 

Ondertussen hebben ze bij De Kas een nieuw boek. Maar het oude blijft toch mijn eeuwige inspiratiebron… 🙂

Wat is je favoriete quote?

“Er moet, net als in alle bedrijven, worden gemest, gesnoeid, geleid, gewied, geploegd en gepraat.”

Koop het (eerste) boek.

Ontdek meer over De Kas

Volg Martine Peleman

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.