Content marketing in 2024 in 12 pakkende quotes

21 juni 2024

Niet alleen ambitieuze politici voerden de afgelopen weken het woord. Ook in onze sector hoorden we straffe uitspraken. Bert Goessens (Bold & pepper) fileert de beste citaten binnen content marketing en geeft ons zo een uitstekend beeld van de evolutie van ons vak.

“Today, with the cost of creating content being close to zero, people can share an incredible amount of content”

Spotify CEO Daniel Ek op X

De topman van de streamingdienst haalde zich de afgelopen weken de woede van de muziekindustrie op de hals door content gelijk te stellen aan muziek. “I for one don’t make ‘content’. I make music”, reageerde KT Tunstall om er maar een te noemen. Wat is kunst? Ook Noordkaap stelde zich ooit die vraag, maar Ek moest wat later door het stof. Hij kaderde zijn uitspraak binnen de opkomst van geavanceerde technologie en excuseerde zich voor zijn “clumsy definition of content”.

 

“Ik leerde ooit op de filmschool dat er eigenlijk maar een zestal verhalen bestaan, die telkens opnieuw worden verteld, maar dan op een andere manier”

Nico Van de Velde (Hotel Hungaria) in De Standaard

Is content voor de creatieve sector een scheldwoord? De Standaard vroeg zich af waarom we zoveel eenheidsworst (vastgoed, survival, muziek) op onze tv-zenders zien. Kamp Waes of Special Forces? Ikzelf heb er geen enkele van gezien, maar in de boodschap van Custo-collega Nico kan ik me vinden: “Het is niet altijd nodig om het warm water uit te vinden, want het gaat toch steeds om verhalen vertellen.” Voor mij is dat meteen ook een eenvoudige definitie voor content. Of het nu om muziek of televisie gaat.

“Tv is dood, de krant is dood, … Deze stellingen kwamen vaak, maar klopten nooit. Dat komt omdat nooit de essentie van ons vak onderuitging, het was enkel een kwestie van beter met nieuwe technieken en technologieën om te gaan”

Petra De Roos (managing director ACC) bij We Media

Over televisie en bij uitbreiding de hele sector gesproken: we leven nog. “Creativiteit is en blijft onze grote meerwaarde. Wij kunnen een businessprobleem omzetten naar een creatieve oplossing. Daar is meer dan ooit nood aan.” Als Petra ooit een politieke partij opricht, weten we op wie te stemmen.

“Nearly 100 percent delivery and literally no competition. That’s print marketing today”

Contentmarketeer Joe Pulizzi op LinkedIn

Ook al meermaals begraven, maar volgens contentmarketingevangelist Joe Pulizzi helemaal klaar voor een verrijzenis: print. “Everyone rushed to online marketing and social media (and rightfully so)… but we over corrected. We are all fighting against extreme competition, changing algorithms and AI content. As far as I know, most people still get the mail. Probably the best marketing opportunity I’ve seen since the dawn of the Internet.” Woord van de heer. Amen.

“Sorry”

Zeepfabricant Seepje in de Volkskrant, Trouw en Het Parool

Niet gelovig? Kijk dan eens naar de kracht van print in het voorbeeld van Seepje. Met een paginagrote advertentie in de Nederlandse kranten verontschuldigde de zeepfabrikant zich: “Sorry, we zijn minder natuurlijk dan we dachten.” De handzeep blijkt namelijk niet 100% natuurlijk, maar ‘slechts’ 99,3%. En het wasmiddel 99% in plaats van 99,8%. “Hopelijk inspireert het anderen om eerlijk te zijn als het niet helemaal lukt”, zei co-founder Jasper Gabriëlse. Klopt Jasper, maar wij contentmarketeers denken natuurlijk ook: goeie boodschap, sterk verhaal, slimme PR. Sorry not sorry. Benieuwd wat Custo-collega Bart Lombaerts hierover denkt. Een praktijkvoorbeeld voor een herziene versie van ‘Do tell’, Bart?

 

“Nu zouden we ofwel niks mogen schrijven, ofwel alles moeten schrijven”

Nelle Mathys, duurzaamheidsmanager bij Woody, in Trends

De schuldbekentenis van Seepje kreeg veel aandacht. En ook bij ons ligt het thema gevoelig. De economische inspectie treedt met boetes tot 80.000 euro strenger op tegen misleidende milieuclaims. In dit artikel erkent Mathys dat de marketingafdeling van kledingmerk Woody al zuchtte onder de richtlijnen, want: “Een website schrijf je doorgaans in consumententaal, waardoor klanten snel begrijpen wat je bedoelt. Het is heel lastig om elke context, alle details te benoemen.”

 

“Weg met de duurzaamheidsmanager”

Professor Jan Beyne (Antwerp Management School) in Trends

Een week later in datzelfde magazine, bovenstaande ietwat provocerende titelquote. Professor Beyne pleit voor een bredere benadering en weet: “Veel bedrijven hebben nog werk op de plank om hun duurzaamheidsdoelstellingen te formuleren en te presenteren.” Hij geeft het voorbeeld van een grootbank die in dit discours uitpakt met zijn papierbesparing. “Het is makkelijker de energie- of papierbesparing in procenten te gieten, dan de positieve ecologische of sociale impact te meten.”

 

“Without the Volks, there is no Wagen”

Volkswagen op YouTube

Met hoeveel sustainability managers zou Volkswagen jaren terug het dieselgate-schandaal aangepakt hebben? In deze gloednieuwe spot (ook contentmarketeers houden van goede reclame) blijft het automerk ver weg van duurzaamheidscommunicatie, maar het is wel heerlijke mini-storytelling en communitybuilding. Ook belangrijk, nietwaar?

 

“56,3% van de 16- tot 24-jarigen geeft aan merken of producten te leren kennen op Instagram, voor TikTok is dat 43,2%”

Wim Van Edom, hoofdeconoom van Comeos in hun persbericht

Op 15 mei trok ik naar de presentatie van de SMI Barometer. Het onderzoek peilt elk jaar naar het socialmediagebruik van jonge Belgen. De eerste slide was meteen een persoonlijke realitycheck: ik val net buiten de bevraagde groep van 16 tot 39-jarigen. Wat ik doe op social media, daar zijn zelfs onderzoekers niet meer in geïnteresseerd. Maar voor marketeers en adverteerders is dit rapport wel een duidelijke richtingaangever, met ook inzichten over influencers en podcastgebruik.

“First … age of context. Then … age of knowledge. Into the … age of social. And now … age of content”

Sébastien Vandenbussche (TikTok ) tijdens de SMI Barometer-presentatie

Weet je nog die Daniel Ek van Spotify en zijn content-uitspraak? Verketterd. En toch, volgens TikTok is het zonneklaar: we leven in de ‘age of content’ dankzij de doorbraak van user generated content. En wie zal hen tegenspreken? Alvast niet deze boomer. “TikTok ziet zichzelf niet als een social media platform, wel als een entertainment platform”, zei Vandenbussche. Wat later bleken ze ook dé nieuwe zoekmachine te zijn en straks volgt de opstart van hun e-commerceplatform. Ambitie te over.

 

“Like it or not, the age of the employee social ambassador is here”

 

Titel van een artikel uit de nieuwsbrief van Marketing Brew

Amerikaanse marketeers spreken dan weer over een ander tijdperk. Aanleiding was Miriam Webb die viraal ging met TikTok-video’s van lunchpauzes bij haar werkgever Chick-fil-A. Miljoenen likes en toch liet de fastfoodketen de video’s niet meer toe op basis van zijn arbeidsreglement. Concurrent Shake Shack was er als de kippen bij om met Webb samen te werken. In de podcast This Old Marketing woedde een stevige discussie: moeten bedrijven medewerkers als influencers omarmen en waar ligt de grens? Boeiend voor elke werkgever!

 

“The hardest part is that you can’t go back”

Uit de songtekst The Hardest Part van Washed Out

Ik zal dus nooit meer tot de club van jonge Belgen behoren en de tekst van dit nummer maakt me dat nog eens extra duidelijk. Geen oorwurm, maar de bijhorende videoclip is een wereldprimeur. Die werd volledig gemaakt met Open AI’s videotool Sora. Je ziet hoe twee personen gevolgd worden doorheen verschillende levensfases. En je ziet de tekortkomingen. Al storen ze me minder dan bij de andere Sora-probeersels die we al op ons bord kregen. Hoeft het gezegd dat de muziekwereld koud en warm blaast … Wat is kunst? (En wat is content?)

Bert Goessens is managing partner bij Bold & pepper

Volg Bert

De top 11 TikTok-creators in België

Schrijf snel jouw case in voor de Best of Content Awards

Mis niets over content marketing

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief