1. MMBSY: A.S.Adventure – Care & Repair
In 2022 kwam A.S.Adventure met het initiatief Care & Repair, een onderhoudsservice om je materiaal en kledij langer in leven te houden. Zo wil het merk bijdragen tot een betere planeet. MMBSY werd ingeschakeld om hun schoenreparatieservice in de schijnwerpers te zetten. Dat door te focussen op het feit dat A.S.Adventure zich richt op de kwaliteit en levenslange duurzaamheid van zijn producten. “Wij geloven enorm in authentieke storytelling. Je kan dat zelf doen als merk, maar je kan het ook laten doen door andere mensen, en dat is super geloofwaardig”, zegt Mie Van der Auwera, managing partner bij MMBSY.
MMBSY vond het belangrijk om het merk op een organische manier te promoten via influencers die al enige affiniteit hebben met de outdoorretailer. “We zijn op zoek gegaan naar mensen die geloven in de filosofie van het wandelen, die goede wandelschoenen waarderen en die vinden dat het belangrijk is om te kunnen vertrouwen op goed materiaal”, klinkt het. De influencers zijn avonturiers in hart en nieren en kunnen de outdoorcommunity aanspreken en inspireren met hun content. Ze hebben een gevestigd online publiek en hun content bestrijkt een breed scala aan outdooractiviteiten. Een ultraloper, de stem achter een wandelblog en podcast en een natuurfotograaf. “Er moest een passie zijn voor het wandelen. Het zijn ook één voor één mensen die duurzaamheid nastreven, wat ook belangrijk is voor A.S.Adventure.”
De influencers toonden in een videocampagne dat ze allemaal wandelschoenen dragen, of ze nu versleten zijn of niet, en dat ze er geen afscheid van moeten nemen dankzij de schoenreparatieservice van A.S.Adventure. Het was niet gewoonweg een reclamespot met de influencers als gezicht ervan; de influencers vertelden hun verhaal over de relatie die ze hebben met de natuur en hun gerief. “We zijn met de influencers in hun habitat gegaan en we hebben hen het verhaal laten vertellen.” Het zorgde voor content die perfect overeenstemt met het doelpubliek van het merk. “Naast een geloofwaardige boodschap vergroot je als merk je bereik met influencers die een relevant publiek hebben. Dat versterkt elkaar”, zegt Mie Van der Auwera. Het resultaat van de videocampagne? Een reach van 57.700 en een engagement rate van 1,43%.
2. The Fat Lady: GUM – Expo PHALLUS. Norm & Vorm
Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) stapte met een grote uitdaging naar The Fat Lady: hoe kan het museum jongeren aantrekken voor zijn nieuwe expo ‘PHALLUS. Norm & Vorm’? Met de expo wilde het GUM clichés over gender, geslacht en seks doorbreken. “We zijn eerst op zoek gegaan naar wat de doelgroep nodig heeft. Op basis daarvan zijn we gaan nadenken over wat we daarrond zouden maken”, klinkt het bij Pauline Lannoo, hoofd Digitale Strategie bij The Fat Lady. Dat resulteerde in content op maat van de jongeren, in hun taal, op de kanalen die ze het meest gebruiken en door een allesbehalve onbekend gezicht voor de generatie: Flo Windey. The Fat Lady kreeg het idee om met voxpop te gaan werken en zo ging Flo Windey op pad om te polsen bij jongeren wat zij allemaal weten over het thema. Flo ging op zoek naar antwoorden op verschillende vragen en stimuleerde zo jongeren de tentoonstelling te bezoeken. De filmpjes werden gedeeld op Facebook, Instagram en TikTok. “We hebben met Flo in een verdere fase, de informerende fase, ook filmpjes opgenomen met de museum-directrice, om vragen te beantwoorden die bezoekers hebben”, aldus Pauline Lannoo. “Vragen zoals ‘heeft iedereen een geslacht?’ werden behandeld. Die hub-content hebben we dan op de site van het museum zelf gezet.”
The Fat Lady heeft natuurlijk niet de eerste de beste Gen Z-influencer gekozen. “Flo Windey is bekend om taboes rond seks te doorbreken”, zegt Pauline Lannoo. Flo doorbrak eerder taboes rond seks en gender met haar programma op VTM ‘Club Flo’ en de YouTube-reeks ‘Flowjob’. “Het onderwerp van de expo past perfect bij Flo’s genre. Flo was zelf ook enorm enthousiast over de campagne en ze heeft de content ook op haar eigen kanalen gedeeld. Dat zorgde voor extra bereik dat we op voorhand eigenlijk niet hadden ingerekend. Zij heeft een enorm groot netwerk.”
“Zo hebben we de museum-drempel van jongeren kunnen overkomen”, aldus Pauline Lannoo. En het resultaat mocht er zijn. GUM kon 93.362 expo-bezoekers ontvangen, onder wie 42% jongeren. “We hebben daarnaast ook heel wat jonge bezoekers kunnen trekken naar de website”, besluit Pauline Lannoo.
3. MMBSY: Veritas – Love your legs
Veritas zocht een manier om Belgen meer zorg te laten dragen voor hun benen. Het merk wilde de categorie compressiekousen in de kijker zetten en tonen dat dergelijke kousen niet enkel voor ouderen zijn. Iedereen kan steunkousen preventief dragen voor de gezondheid en het welzijn van zijn benen. “Veritas wou zo veel mogelijk mensen de voordelen van compressiekousen leren kennen”, zegt Mie Van Der Auwera. Voor MMBSY was het snel duidelijk: om dit stigma de wereld uit te helpen kon Veritas invloedrijke jonge mensen gebruiken. Het doel van de campagne? De relatie tussen gezonde benen en de gehele fysieke en mentale gezondheid van individuen van alle leeftijden benadrukken. Love your legs werd de slogan van de campagne.
En wie is er beter geschikt om daar deel van uit te maken dan Olympisch kampioen in turnen Nina Derwael en Alexander Hendrickx, Olympisch kampioen in hockey. “Nina en Alexander zijn nationale bekendeden én ze maakten zelf al gebruik van compressiekousen en geloofden in de voordelen ervan”, klinkt het bij Mie Van Der Auwera. Samen met prof. dr. Steven Laureys werkten ze mee aan het onderzoek en het persevenement. “Professor dokter Steven Laureys heeft daar aangetoond wat de voordelen van zo’n kousen zijn. Bovendien konden aanwezigen een training van Nina Derwael volgen. Door de influencers in te schakelen en door de voordelen van compressiekousen aan te tonen en te bewijzen, kwam de campagne ook in het nieuws en op sociale media. Dat alles steeds op een geloofwaardige manier.”
“We hebben daarnaast ook video’s gemaakt met Nina en Alexander voor op sociale media. Het waren korte, flitsende video’s die het stigma rond de compressiekousen doorbreken door de kernboodschappen neer te zetten. Zo kon het verhaal en de boodschap ook op sociale media en de kanalen van de influencers leven.” Samen met het persevenement waar de influencers ook een groot deel van uitmaakten, kon de campagne gecumuleerd meer dan 37 miljoen Belgen bereiken.
4. Onlyhumans: Colruyt – eco logisch
Colruyt Group ging naar Onlyhumans met de vraag om een communicatie en contentstrategie uit te werken die de Eco-score in de verf zet, een kleurcode die aangeeft hoe ecologisch verantwoord een bepaald product is. Zo kunnen klanten met kleine veranderingen in hun koopgedrag een positieve impact maken op het milieu en de samenleving. Hoe heeft Onlyhumans dat juist aangepakt? Eco behapbaar en vanzelfsprekend maken, ofwel “eco logisch maken”.
Dat deden ze door twee invloedrijke figuren in de wereld van ecologie te betrekken. Eco-influencers Bartel Van Riet en zijn Franstalige collega Vinz Kanté werkten mee aan de campagne. Ze zijn beide een geloofwaardige stem als het gaat over duurzaamheid. Hun doelpubliek komt daarnaast sterk overeen met het doelpubliek dat Colruyt Group heeft bij deze campagne, een match made in heaven dus.
Bartel en Vinz werkten allereerst mee aan informatieve video’s die verspreid werden via YouTube en de sociale media van Colruyt Group. De video’s doelden om awareness rond de Eco-score op te krikken en eco logisch te maken door de werking en het nut ervan uit te leggen. In latere campagnewaves werd de focus meer gelegd op het plezier van ecologisch koken door vier Eco-challenges te lanceren. Bartel en Vinz deden zelf mee aan de Eco-challenges en haalden hun beste kookkunsten boven.
5. Onlyhumans: Vandemoortele – oliemengeling
Vandemoortele, producent van dressings, sausjes en oliën, trok naar Onlyhumans met de vraag om twee nieuwe producten in de kijker te zetten: een oliemengeling voor koude en een voor warme bereidingen. Bekende chef-kok Sofie Dumont bleek de geknipte influencer voor deze campagne in het Nederlands en het Frans, op YouTube, Facebook en Instagram.
Sofie Dumont is tweetalig, bekend in beide landsdelen en daarbovenop een vertrouwde stem in de kookwereld. Haar volgers zijn ook het doelpubliek dat Vandemoortele zelf wil bereiken. Ze ging aan de slag met een ‘cook at home’-actie. Samen met twee gezinnen maakte Sofie een aantal lekkere gerechten klaar voor de camera, waarbij de twee nieuwe producten een grote rol spelen. Uit die beelden haalde Onlyhumans social posts en video’s voor verschillende socialemediakanalen van Vandemoortele. Onlyhumans creëerde zo veel mogelijk touchpoints, zonder elke keer dezelfde beelden te delen. Telkens konden mensen verschillende en steeds relevante content zien op verschillende kanalen.
Het resulteerde in leuke, organische, spontane content met een influencer die het Vandemoortele-doelpubliek zeker kan smaken. Sofie’s eigen content past perfect bij de content van de campagne, waardoor het authentieke aspect niet verloren gaat. Het resultaat: de campagne bereikte meer dan één miljoen Belgen, het genereerde meer dan 24.000 clicks naar de website en een hoog engagement op de sociale media posts.
Managing Partner bij MMBSY
Hoofd Digitale Strategie bij The Fat Lady