Getest: speech-to-text omzetten met AI

2 oktober 2023

Interviews uitschrijven, ondertitels creëren, notities maken tijdens een meeting: het zijn vaak tijdrovende taken. Of dat waren het, want tegenwoordig zijn er heel wat AI-toepassingen op de markt die audio behoorlijk accuraat omzetten in tekst. We selecteerden vijf hoog aangeschreven tools en onderwierpen ze aan een test.

Wie op zoek gaat naar een geschikte spraak-naar-teksttoepassing, ziet meteen dat de opties legio zijn. Tal van softwarebedrijven stampten de voorbije jaren een transcriptietool uit de grond, met telkens andere prijsformules, mogelijkheden en troeven.

Voor deze test organiseerden we een rondvraag bij de Custo-leden om na te gaan welke tools de Belgische content marketing agencies gebruiken.

Uiteindelijk kozen we ervoor om Amberscript, Descript, Good Tape, Transkriptor en Whisper AI uit te testen, stuk voor stuk tools met de nodige adelbrieven.

1. Amberscript (22/30)

  • Gebruiksvriendelijkheid

De toepassing vereist geen download, registreren is voldoende en verloopt bijzonder vlot. Amberscript beschikt verder over een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface. De software ondersteunt zowat alle bestandstypes. Ook het uploaden van een YouTube-video behoort tot de mogelijkheden.

  • Mogelijkheden qua output

Na het transcriberen kan je de opname in kwestie herbeluisteren en de transcriptie optimaliseren via de editor, of direct exporteren in heel wat formaten en al dan niet met tijdcodes en aangeduide sprekers. Het toewijzen van de sprekers lukt quasi foutloos.

  • Snelheid

Je kiest ofwel voor een transcriptie, ofwel voor ondertiteling. In beide gevallen wordt het audiofragment snel getranscribeerd.

  • Talenkennis

Aangezien Amberscript een Amsterdamse transcriptieservice is, kent de tool weinig problemen met het Nederlands. Dat is een grote troef.

  • Kwaliteit transcriptie en foutenlast

De kwaliteit van de transcriptie is logischerwijs de voornaamste parameter. Wanneer de audio weinig ruis kent – een cruciale factor bij alle tools –, zijn de resultaten op dat vlak meer dan degelijk. Ook qua interpunctie zit de tekst behoorlijk goed. De tekst is zeker bruikbaar, de tijdwinst een feit. Het bedrijf zelf maakt gewag van een accuraatheid van 85 procent.

  • Prijs

Je krijgt de keuze tussen het aankopen van een eenmalig tegoed (0,25 euro per minuut of 9,31 euro per uur) of het afsluiten van een abonnement. Met een abonnement, waarvoor je maandelijks 20 dollar of 18,63 euro moet neertellen, mag je elke maand drie uur aan audio transcriberen. Wanneer het om grote volumes gaat of als je met meerdere teamleden werkt, kan je een specifieke offerte aanvragen.

Ontdek meer over Amberscript

2. Descript (21/30)

  • Gebruiksvriendelijkheid

Het programma Descript is een heus Zwitsers zakmes wat audio en video betreft, waarbij transcriberen slechts een van de vele toepassingen is. Een browserversie is er niet, de software maakt gebruik van een desktop-app. Ondanks de vele andere opties kom je probleemloos bij de transcribeerfunctie terecht.

  • Mogelijkheden qua output

Het onderscheid tussen de sprekers en de tijdcodes zijn niet altijd even overzichtelijk, maar je kan wel eenvoudig met de output aan de slag. De mogelijkheid om de opname te herbeluisteren terwijl je de transcriptie naleest en bijwerkt, is een grote kwaliteit. Nog zo’n nuttige functie is die om stopwoorden te verwijderen.

  • Snelheid

Bij het uploaden van een file kan je de software een handje helpen door het aantal sprekers mee te geven, en indien gewenst benoem je hen ook meteen. De transcriptie staat niet vliegensvlug, maar wel vrij snel in je ‘workspace’.

  • Talenkennis

Descript gaat zonder verpinken met eender welke taal aan de slag. Dat je bij het uploaden een andere taal kan aanduiden en zo onmiddellijk een goede vertaling voorgeschoteld krijgt, is eveneens een troef.

  • Kwaliteit transcriptie en foutenlast

De kwaliteit van de transcripties is uitstekend bij Engelse audiofragmenten. Ook bij Nederlandstalige opnames haalt Descript een hoog niveau, alleen neemt de foutenlast snel toe wanneer de opnamekwaliteit niet optimaal is. Mits wat technische bagage is het dankzij de vele specialiteiten van de software wel mogelijk om vooraf aan de audio te sleutelen en zo een beter resultaat te boeken.

  • Prijs

De gratis versie van deze toolkit behelst één maandelijks transcriptie-uur. Bij het Creator-abonnement gaat het om 10 uur en 11,18 euro per maand, bij de Pro-formule om 30 uur aan 22,36 euro. Om ook in het transcriptieluik over alle opties te beschikken, heb je wel het duurste abonnement nodig.

Ontdek meer over Descript

3. Good Tape (23,5/30)

  • Gebruiksvriendelijkheid

Qua gebruiksvriendelijkheid en interface kunnen weinig tools tippen aan het Deense Good Tape. Je ziet dadelijk hoe het systeem in elkaar zit. De output is bijzonder helder, net als de opties om ermee aan de slag te gaan.

  • Mogelijkheden qua output

Het is niet mogelijk om de opname rechtstreeks te herbeluisteren via de tool, maar je krijgt wel de kans om de gewenste tijdsintervallen te selecteren en alle quotes toe te wijzen aan de verschillende sprekers. Die laatste, zeer nuttige functie werkt doorgaans goed. Ook kan je de tekst kopiëren of downloaden in allerlei formats, waaronder een op YouTube bruikbaar SRT-bestand met ondertitels.

  • Snelheid

Na het registreren transcribeer je je eerste audiofile in een handomdraai. Het uitschrijven gaat niet alleen best snel, je kan het proces bovendien live volgen en de output zo zin per zin nalezen.

  • Talenkennis

Op de talenkennis van Good Tape valt weinig af te dingen. Geen taal is te complex voor het systeem, de Nederlandstalige output is uitstekend. En ook de vertalingen, die je aanvraagt door een andere taal te selecteren bij het uploaden van een file, zijn van een hoog niveau.

  • Kwaliteit transcriptie en foutenlast

Net als de meeste andere tools heeft Good Tape het iets moeilijker met eigennamen. Ook dialecten leveren soms problemen op. Toch genereert de tool over het algemeen zeer kwalitatieve transcripties, zelfs bij opnames die wat meer ruis of een combinatie van meerdere talen bevatten. Dat maakt de tool een betrouwbaar hulpmiddel.

  • Prijs

Good Tape zweert bij een freemiummodel. Wie de tool slechts occasioneel nodig heeft en niet maalt om een lange wachttijd, kan elke maand gratis drie audiofragmenten transcriberen. In ruil voor een abonnement ter waarde van 15 euro per maand schrijft de software maandelijks tot 20 uur uit. Bedrijven die graag meerdere accounts hanteren, mogen een gepersonaliseerde offerte aanvragen.

Ontdek meer over Good Tape

4. Transkriptor (22,5/30)

  • Gebruiksvriendelijkheid

Transkriptor vormt een drietand met Speaktor (tekst omzetten in audio) en Eskritor (slimme schrijfhulp) en kent een browserversie, een app en een Chrome-extensie. Je kan de tool ook koppelen aan een digitale meeting en zo live notities creëren. En dankzij de opnamefunctie lukt dat trouwens eveneens met offline vergaderingen, een handige extra toepassing.

De interface van Transkriptor is visueel erg basic, maar wel heel duidelijk. Eigenlijk zijn zowat alle functionaliteiten aanwezig en gemakkelijk in te zetten.

  • Mogelijkheden qua output

Je kan de tijdscodes raadplegen, de opname herbeluisteren en de transcriptie exporteren in tal van formaten. Het is zelfs mogelijk om alle segmenten van een spreker te bundelen: hoewel dat an sich een simpele toepassing is, krijg je bij de meeste andere tools niet de kans om dat te doen.

  • Snelheid

Hoe snel je zelf ook typt, je komt nooit in de buurt van het tempo dat Transkriptor aan de dag legt.

  • Talenkennis

De lijst van beschikbare talen is lang. Met de taalgevoeligheid van de software zit het wel snor, zelfs een combinatie van Nederlands en Engels blijkt geen grote hindernis. De output vertalen, doet de tool in geen tijd.

  • Kwaliteit transcriptie en foutenlast

Van interpunctie is geen sprake in de output en de accuraatheid van de gegenereerde teksten ligt misschien net iets lager dan bij sommige concurrenten, maar al bij al levert Transkriptor behoorlijk duidelijke, bruikbare transcripties op.

  • Prijs

Zeker als je ook de gunstige prijzentabel van de tool in rekening brengt, gaat het zonder twijfel om een waardig alternatief.

De Lite-formule kost 4,67 euro per maand en gaat gepaard met vijf uur transcriptie per maand, de Premium-versie 11,69 euro voor 40 uur per maand. Teams en bedrijven kunnen hun abonnement personaliseren. En niet onbelangrijk: voor dezelfde prijs krijg je Speaktor en Eskritor er ook telkens bij.

Ontdek meer over Transkriptor

 5. Whisper AI (16/30)

  • Gebruiksvriendelijkheid

OpenAI, tegenwoordig vooral bekend van ChatGPT, ontwikkelde een volkomen gratis transcriptietool die je kan gebruiken via Google Drive en de Google Colaboratory-app. Zowel het installatieproces als het transcriberen zelf vraagt een minimum aan digitale kennis (of een goede tutorial), maar van zodra je de werking van de tool onder de knie hebt, is het vrij eenvoudig om nieuwe files te transcriberen.

  • Mogelijkheden qua output

Aan de output moet je als gebruiker even wennen – de interface lijkt eerder op de backend van een website –, maar alle noodzakelijke elementen zijn wel aanwezig. Je ziet de uitgeschreven tekst met tijdscodes en een doorvertaling van de transcriptie in allerlei types bestanden, waaronder een SRT-bestand met ondertitels dat je rechtstreeks kan uploaden op YouTube.

Een minpunt: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen sprekers, wat een transcriptie toch wat minder overzichtelijk maakt.

  • Snelheid

Een computer met een degelijke processor is een vereiste. Wanneer je die niet ter beschikking hebt, neemt het uitschrijfwerk (te) veel tijd in beslag. Zeker omdat het essentieel is om een hoog transcriptieniveau en dus meer rekenkracht op te vragen, want anders zijn de resultaten simpelweg ondermaats.

  • Talenkennis

Dat de tool alle talen kent, neemt niet weg dat Engelse transcripties doorgaans beter zijn dan Nederlandse. Soms herkent de software de taal zelfs niet en rolt er een Duitse of Zweedse tekst uit het systeem. Ook de vertalingen in het Nederlands laten soms te wensen over.

  • Kwaliteit transcriptie en foutenlast

Niet alleen de taal en de beschikbare rekenkracht oefenen een invloed uit op de kwaliteit van de transcriptie en de foutenlast. Bij een minder goed audiofragment, door ruis of om een andere reden, is de kwaliteit van een transcriptie niet altijd optimaal.

  • Prijs

Gratis.

Ontdek meer over Whisper AI

Conclusie

ONZE KEUZE: Good Tape. Transcriptiekwaliteit is met voorsprong de belangrijkste parameter en op dat vlak scoort deze tool het beste resultaat. Het is bovendien een gebruiksvriendelijke toepassing aan een behoorlijk scherpe prijs.

Al bij al komen de verschillende (geteste) speech-to-text-tools sterk overeen. De interface ziet er telkens anders uit, maar de functionaliteiten en de opties qua output tonen vooral veel gelijkenissen. Dat een goede opnamekwaliteit cruciaal is met het oog op een accurate transcriptie, is nog een constante over alle softwarepakketten heen.

Omdat deze toepassingen een enorme tijdwinst garanderen, zijn de prijzen eigenlijk een minder relevante parameter. Wanneer het financiële toch een issue is, kom je logischerwijs uit bij Whisper AI. Indien je echter niet beschikt over een sterke processor of je toch bereid bent om een kleine maandelijkse geldsom te besteden, is de Lite-formule van Transkriptor allicht de juiste keuze.

Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn ongetwijfeld de voornaamste criteria. Ook minder goede audiofragmenten de baas kunnen, is in dat licht een belangrijk gegeven. Om die reden lijkt Good Tape dan ook de beste optie, al laten Ambercript en Descript eveneens mooie resultaten noteren. Die tools counteren de iets mindere prestaties bij een matige opnamekwaliteit bovendien via de herbeluister-en-bewerkfunctie.

Een ding is zeker: deze tools werken vandaag al meer dan goed genoeg om je job als contentmarketeer te verlichten. Snuister zelf maar eens rond op de AI-markt en test een aantal toepassingen uit. Zo merk je snel welke tools het best beantwoorden aan je noden.

7 tools om zelf video te monteren

Een overzicht van AI-gedreven content tools

Mis niets over content marketing

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief