11 handige tools om zelf video’s te monteren

12 oktober 2022

Wie op zoek gaat naar een geschikt montageprogramma om een videoproject zelf tot een goed einde te brengen, wordt zeer waarschijnlijk overdonderd door de enorme hoeveelheid programma’s op de markt. Dankzij deze lijst van 11 tools om video’s te monteren zie je de bomen door het bos.

1. Adobe Premiere Pro

Nummer één is Adobe Premiere Pro (24 euro / maand). Om het programma optimaal te benutten heb je een krachtige computer nodig en het maandelijks abonnement is met zo’n 24 euro vrij duur, maar in het YouTube-wereldje en zelfs in de professionele filmsector geldt Premiere Pro als de industriële standaard.

Die enorme populariteit is een echte troef, want daardoor staat het internet bol van de handige tutorials. Hoewel het wat tijd kost om de software te leren kennen (wat natuurlijk voor elk programma het geval is), kunnen de interface en de functionaliteiten behoorlijk intuïtief genoemd worden.

Een bondige tutorial om marktleider Adobe Premiere Pro te leren kennen:

Adobe After Effects

Voor wie een montage echt naar een hoger niveau wil tillen, staat bij Adobe tevens een postproductietool klaar. Met behulp van Adobe After Effects (24 euro / maand) kan je een video verrijken met allerlei visuele effecten.

Adobe telt een hele waaier aan programma’s, denk maar aan Photoshop, en ook in de montagesector stopt het niet bij Premiere Pro en After Effects: Premiere Elements is een eenvoudigere en goedkopere (één betaling van 100 euro) versie van de Pro-variant, Premiere Rush is helemaal gratis en een goede tool voor mobiele videobewerking.

2. Apple Final Cut Pro

Kwalitatief kent Adobe Premiere Pro één grote concurrent en het hoeft niet te verbazen dat die tegenhanger uit het Apple-kamp komt. De gangbare gebruiksvriendelijkheid van Apple komt ook duidelijk tot uiting in Final Cut Pro(350 euro), maar het programma is enkel toegankelijk voor Mac-gebruikers. Dat is het grote nadeel in vergelijking met het universeel beschikbare Premiere Pro. Apple werkt wel met een eenmalige betaling, wat voor velen aantrekkelijker klinkt dan een subscriptiemodel.

Apple biedt met iMovie (link: iMovie – Apple) ook een gratis variant aan, die een grote populariteit onder mobiele gebruikers geniet.

3. Lightworks

De Mac-gebruiker vindt in iMovie allicht de beste kosteloze optie, voor anderen heeft Lightworks een zeer goede naam. Beginners kunnen de gratis versie van Lightworks (Lightworks Pro bestaat ook, 20 euro / maand) snel onder de knie krijgen en er behoorlijk professionele resultaten mee boeken. Net als de eerder behandelde tools heeft Lightworks een vrij simpele, intuïtieve bediening.

4. Davinci Resolve

Nog een erg goed, gratis programma (dat eveneens een zeer geavanceerde, betalende versie heeft) luistert naar de klinkende naam Davinci Resolve. De kans is groot dat je als nieuwe gebruiker versteld zal staan van de grote hoeveelheid functies die kosteloos beschikbaar zijn. Davinci Resolve begon ooit als kleurcorrectietool, en dat merk je duidelijk aan de vele opties en de resultaten.

5. Hitfilm

Ook Hitfilm is een krachtig, gebruiksvriendelijk montageprogramma dat je gratis aan een professionele uitkomst helpt. Een groot voordeel voor beginners zijn de ingebedde tutorials, en ook de overzichtelijke interface draagt bij aan de doorgaans gunstige leercurve.

6. CyberLink PowerDirector

In de categorie van de betalende alternatieven komt CyberLink PowerDirector op sommige vlakken in de buurt van Adobe Premiere Pro. PowerDirector, dat voor beginners een toegankelijker programma is, kent een iets goedkopere abonnementsformule en biedt daarnaast ook de mogelijkheid aan om een ‘lifetime license’ aan te schaffen (100 euro). Het razendsnelle renderen en het verwerken van video’s naar de verschillende beeldformaten die de voornaamste sociale media typeren, zijn duidelijke kwaliteiten van deze software.

7. Wondershare Filmora

Kwaliteit aan lage prijs, daar staat Filmora van Wondershare voor. Voor zo’n 50 euro per jaar, of 80 euro voor de software en de elf eerstvolgende updates, krijg je een uitstekende montagetool voorgeschoteld. De interface is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, wat van Filmora een ideaal programma maakt om eerder eenvoudige video’s zonder veel ervaring tot een goed einde te brengen. Het programma leent zich goed voor storytellingprojecten, maar je hebt wel een extra abonnement nodig om de visual effects ook na een proefperiode te kunnen benutten.

8. Shotcut

Sommige tools zijn bijzonder geschikt voor specifieke doeleinden. Zo ook Shotcut, een handig gratis programma met het oog op filters en effecten. Om deze en andere functies te gebruiken, is enige ervaring wel vereist.

9. Canva video

Ideaal voor diavoorstellingen en storytelling op sociale media. De designtool Canva staat bekend om zijn vele sjablonen en uitzonderlijk simpele bediening, en dat geldt zeker ook voor de videodienst (met kosteloze basisversie) van het bedrijf.

10. Moovly

Infographics of whitepapers in videovorm nodig? Moovly geeft je (onder meer) de mogelijkheid om knappe animatievideo’s in elkaar te knutselen. Een programma downloaden is niet nodig, want Moovly werkt volledig ‘cloud-based’.

11. Capcut

Capcut is een gratis, videomontage tool die bijzonder geliefd is bij TikTok-gebruikers. Hij is erg eenvoudig in gebruik en heeft zowel een uitstekende smartphone (voor iOS als Android) als desktopversie. Ideaal voor zowel de beginnende als ervaren liefhebber van bewegend beeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een handig overzicht van de toolkit van de Belgische contentmarketeer

Op de hoogte blijven van al het nieuws over content marketing? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!