6 maanden als contentmanager aan de slag: wat zijn de eerste indrukken van Aurélie Schotte?

17 mei 2022

Content marketing helemaal anders dan andere communicatietakken? Ongetwijfeld. Maar hoe dan juist? We vroegen het aan een kraakverse content marketeer. Aurélie Schotte is intussen zes maanden PR- en Contentmanager bij Unilin.

Sinds oktober 2021 is Aurélie Schotte aan de slag als PR- en Contentmanager bij Unilin en dat voor het merk Quick-Step. “Overweldigend”, is haar gevoel als we vragen hoe ze de job ervaart. “Origineel was de bedoeling om in mijn team enerzijds PR onder onze vleugels te nemen, en anderzijds na te denken over hoe de content die tot op heden gecreëerd wordt, te streamlinen en logisch te verdelen binnen en buiten het bedrijf.”

Maar ondertussen heeft ze een andere vaststelling gemaakt: “Het is duidelijk geworden dat er meer moet achter zitten dan enkel streamlinen. De evolutie van content making naar content marketing moet dus echt wel worden ingezet. Het leuke is dat het voor mij een volledig nieuwe uitdaging is, en ik nog dagelijks bijleer en gechallenged wordt. Het is voor het bedrijf ook onontgonnen gebied en er kunnen dus nog veel stappen gezet worden. Minder leuk vind ik misschien ook net dat: je kan met de zotste ideeën komen, maar als de basis niet goed zit, hebben die zotste ideeën geen zin. Stapje voor stapje zou ideaal zijn dus, maar idealiter gaan we snel vooruit en dat wringt wat.”

Content marketing is geen one trick pony

PR- en Contentmanager is niet haar eerste marketingjob. “Na de schoolbanken ben ik gestart als marketing assistant bij GAB, verdeler van modemerken, en daarna overgestapt naar Lidl voor een Management Traineeship”, vat ze haar parcours samen. “Daar heb ik eerst in de winkels gestaan om alles onder de knie te krijgen en daarna een positie als Product Marketeer aanvaard waar ik mijn affiniteit voor POS, de eigen productmagazines en de loyaltycampagnes heb ontwikkeld.”

Van productmanager naar contentmanager… een stevige stretch. Zo ervaart Aurélie Schotte het ook. Als voornaamste kenmerk van content marketing verwijst ze naar “het feit dat het geen one trick pony is”. “Daarmee bedoel ik dat er heel wat werk en budget in gestoken moet worden – wat uiteraard als eerste in het oog springt bij hoger management – maar dat de resultaten niet vanaf dag 1 zichtbaar zijn. Content marketing heeft tijd nodig.”

Schotte – die journalistiek en communicatiewetenschappen gestudeerd heeft en daarom volgens haar collega het ideale profiel voor haar job heeft – ziet in dat langetermijntraject ook meteen haar grootste uitdaging. “Afhankelijk van de opstelling van het bedrijf heeft content marketing veel voeten in de aarde”, zegt ze. “Enerzijds wordt de content gemaakt, maar daarmee is de kous niet af. Uiteraard moet de distributie voorzien zijn, maar ook de evaluatie en heroriëntering is key. Het is dus veel meer alomvattend dan enkel “content maken” en de strategie is essentieel.”

Doel om content expert te worden

Wanneer we haar vragen naar haar favoriete cases, verwijst ze dan ook steevast naar initiatieven die van a tot z perfect zijn uitgevoerd. “Als het gaat om content marketing, springen Red Bull, Lego en Nike er voor mij zeker uit”, klinkt het. “Als ik er dan één moet uitkiezen, blinkt de Breaking2 van Nike het allermeest. Ontzettend inspirerend hoe Nike die big hero content maakt en zo voldoende heeft om er ook voor én na the big moment over te communiceren.”

Is een dergelijk initiatief op poten zetten ook haar ambitie? “Ja, maar eerst stappen en dan lopen”, besluit ze. “Mijn weg vinden in content marketing is stap 1. Na een aantal jaar en een aantal baanbrekende cases stel ik mezelf als doel om me content expert te kunnen noemen.”

 

Lees wat content marketeers van de aanpak van Nike kunnen leren

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.