Content marketing in turbulente tijden: wat onthouden contentexperts van 2022

19 april 2023

2023 is ondertussen goed ingezet. Een ideaal moment voor de Custo-leden om achterom kijken: hoe blikken ze terug op contentmarketingjaar 2022 in België? De crisistijden blijken een rode draad, maar de eraan vastgeknoopte conclusies verschillen

“Een turbulent, creatief maar ook uitdagend jaar”: met die woorden vat Karen Vandenbossche (BeContent) 2022 bondig maar gepast samen.

Turbulent was het zeker, getuige het feit dat de crises – de naweeën van corona en vervolgens de onzekere economische situatie gekenmerkt door torenhoge energie- en papierprijzen – door quasi iedereen aangeraakt worden. Minder eenduidig echter zijn de standpunten over de gevolgen voor content marketing.

“Kortetermijndenken nam de overhand”

Het was een jaar dat veel vragen opriep, klinkt het bij Michel Libens van Propaganda. En minder doordachte beslissingen vanwege sommige klanten, zo blijkt.

“De economische situatie heeft ervoor gezorgd dat het kortetermijndenken soms de overhand nam”, laat Ronald Boeckx (Gicom) optekenen. “Omdat er dringend omzet gemaakt moest worden, ging alle aandacht naar kortingen en promoties.”

Ook Bert Goessens van Bold & pepper toont zich sceptisch over het paniekvoetbal van sommige merken. “Met marketingbudgetten wordt de laatste maanden geschoven alsof het een lieve lust is. Alsof de verschillende opties zomaar inwisselbaar zijn. Jammer en kortzichtig, want de kwaliteit van de content zal eronder lijden.”

Maar ook: “Merken grijpen terug naar content marketing”

En toch brachten de crisistijden volgens evenveel content marketeers uit de Custo-familie juist behoorlijk gunstige effecten met zich mee.

In de optiek van Jef De Busser (Head Office) zet de pittige context de positieve impact van content nog meer in de verf. Daardoor grijpen merken net terug naar content marketing, naar Geerlinde Pevenages (Boson Content) mening “een van de belangrijkste manieren om hun doelgroep te voorzien van heldere, relevante en educatieve communicatie”.

Ook Bram Blondeel van MediaMixer maakt een positieve analyse: “Steeds meer bedrijven zien content marketing als een volwaardig onderdeel van hun marketingmix.” “En de kwaliteit van de content wordt daarbij steeds doorslaggevender”, vult Bart Lombaerts (SPYKE) aan. “Merken moeten zich meer dan ooit van hun concurrenten onderscheiden.”

Marketingstrategieën en -budgetten herevalueren hoeft bovendien geen slechte zaak te zijn. “Alles even terug op tafel leggen en zien hoe het misschien ook anders kan, houdt ons scherp en creatief”, aldus Karen Vandenbossche. Koen Denolf (The Fat Lady) werpt op dat bedrijven vandaag meer gefocust zijn op de ‘marketing’ in content markering en dat de geboekte resultaten dus doorslaggevend worden, maar dat het belang van content daardoor evenwel niet afzwakt. “Het vak wordt volwassen”, is in dat licht misschien wel de ideale conclusie.

In dat opzicht was het waarschijnlijk meer dan symbolisch dat het jaar werd afgesloten met de komst van de godfather van content marketing naar ons land. “Het jaar kunnen afsluiten met “Joe Pulizzi op het podium van het BAM Marketing Congress zorgde voor een orgelpunt”, besluit Alex Thoré (Magis)

Welke trends verwachten de Custo-leden in 2023?

Joe Pulizzi over content marketing in 2022 en 2023

Mis niets over content marketing

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief