De limited newsletter als tactic in B2B content marketing: werkt dat?

16 maart 2023

Weinig tactieken in B2B-marketing zijn zo populair als de digitale nieuwsbrief. Ze zijn ideaal om een trouw publiek mee op te bouwen, relatief eenvoudig te maken, ideaal om te personaliseren en te testen, … Maar ze vragen – zeker in tijden van inbox-overload – best wat commitment, van zowel de zender als de ontvanger. Kunnen ‘limited newsletters’, met een beperkte looptijd en afgebakend thema, soelaas bieden? Custo-lid Com&co zocht het uit.

Wat is een limited newsletter?

Een limited newsletter is een digitale nieuwsbrief met een beperkte looptijd, die zich focust op een afgebakend onderwerp en die zich bovendien ook richt op een specifieke doelgroep.

De context: to own or to be owned

Content marketeers bouwen doorgaans zo sterk als mogelijke eigen media kanalen. Ze willen niet louter afhankelijk zijn van de Googles en Facebooks van deze wereld, waar algoritmes dicteren wat wel of niet gezien wordt.

Met een ‘owned’ kanaal, zoals de nieuwsbrief, hebben ze controle over hun communicatie en publiek.

De opkomst van limited newsletters kadert in deze bredere trend, maar kan je ook zien als een reactie op het overgekopieerde ‘Hubspot-model’ van ads, agressieve nurturing en gated content.

Waarom gebruik maken van limited newsletters in B2B?

1. Kennis (h)eerst

B2B-marketing is bij uitstek kennisgedreven en draait om “selling what you know”, niet enkel als product of dienst maar ook als marketingtool. Volgens contentexpert Doug Kessler is customer education dé way to go voor B2B-marketeers. En net daarvoor leent een limited newsletter zich erg goed: je neemt je publiek bij de hand en gidst hen stap voor stap door waardevolle content.

2. Kwaliteit boven kwantiteit

Omdat limited newsletters beperkt zijn qua content, ligt de focus 100% op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dit in tegenstelling tot de klassieke, algemene nieuwsbrief, die vaak gevuld wordt met opgewarmde kost.

3. Laser focus

B2B-marketeers moeten vaak zo veel verschillende doelgroepen bedienen dat een algemene nieuwsbrief per definitie te algemeen is. Maar meerdere ongoing newsletters maken voor specifieke audiences is praktisch – en budgettair – vaak moeilijk. Met een limited newsletter focus je op een subdoelgroep, maar dankzij de beperkte looptijd blijft het haalbaar.

4. Ceci n’est pas un nieuwsbrief

Een limited newsletter kan je makkelijk anders framen dan zomaar ‘een nieuwsbrief’. Herverpak de content bijvoorbeeld tot een programma, een crash course of een praktische roadmap.

5. Bye, klassieke funnel

Een limited newsletter is een alternatief voor de klassieke Hubspot-aanpak met de voorspelbare flow van gated content naar nurturing. Het is meerwaarde en nurturing all-in one. Niet één download, maar meerdere moments of truth, aangeboden in verteerbare stukken.

Hoe begin je met een limited newsletter?

1. Kan ik mijn publiek iets bijleren?

De meerwaarde van een limited newsletter zit in het structureren en behapbaar maken van een complex thema. Je ‘hakt de olifant in stukjes’ in plaats van alles in één overweldigend e-book te droppen. Komt je topic daarvoor in aanmerking?

2. Heb ik een duidelijk afgebakende en geëngageerde doelgroep voor het gekozen onderwerp?

Een limited newsletter werkt enkel bij een geïnteresseerd en geëngageerd publiek. Je doelgroep is dus vaak een pak kleiner dan bij een klassieke campagne. Daar tegenover staat dat je écht in de diepte kan gaan. Je leads zijn dan ook een stuk kwalitatiever.

3. Is er een duidelijk plan voor de hele campagne- en salesfunnel?

Van inschrijven op de algemene nieuwsbrief, deelnemen aan een event, tot het boeken van een demo: een limited newsletter biedt heel wat conversiemogelijkheden. Net daarom is het belangrijk om van onderuit te plannen, en al vooraf te weten welke mogelijke volgende stappen in je funnel zijn. Want aan elke limited newsletter komt, jawel, een eind.

4. Welke belofte maak je?

Denk goed na over de framing en verwoord het doel of de meerwaarde. Denk aan calls to action als “word een expert in 4 weken”, “volg onze crash course”, “neem deel aan het programma”, en zo verder.

5. Hoe wil je de ruimte tussen de afleveringen benutten?

Tussen elke aflevering van je limited newsletter zit vaak een week (of langer). Dat laat je toe om met oefeningen en/of zelfstudie te werken. Zo zorg je ook dat de frequentie steek houdt. Denk daarom vooraf goed na over opdrachten die je je lezers kan geven.

Ook belangrijk is dat het technische huiswerk volledig gemaakt is, nog voor je aan de content begint. Zorg dat je de juiste tools in huis hebt en doe al het nodige om spamfilters te omzeilen, zoals instructies toevoegen op je inschrijvingspagina.

Case limited newsletter voor Cevora

De 2 voornaamste uitdagingen van B2B-contentmarketeer Kristof Duran (SD Worx): creatie en distributie

Mis niets over content marketing

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief