Wat is een podcast? En is een podcast zinvol in jouw marketingaanpak?

4 juli 2022

Speel je als marketeer met het idee om een podcast te beginnen, maar weet je nog niet goed hoe het aan te pakken? Door middel van 6 eenvoudige vragen achterhaal je of podcast zinvol is voor je merk.

Wat is een podcast

Podcasts of audio-uitzendingen op aanvraag zijn an sich geen nieuw medium (de eerste podcast werd in 2004 via RSS de wereld ingestuurd), maar toch is het voor veel mensen en vooral merken een recent fenomeen.

Is een podcast zinvol voor jouw merk?

We vroegen Custo-leden Jeroen Joosens (Managing Partner bij OnlyHumans), Sam De Cock (CEO van Like Minds) en Bart Lombaerts (Head of Content van SPYKE) om de belangrijkste vragen die marketeers zich best stellen op te lijsten.

1. Luistert mijn doelgroep naar podcasts?

Bart Lombaerts: “Moeten we geen podcast maken? Het blijft een vaak gehoorde opmerking. Maar de juiste vraag is natuurlijk: heeft mijn publiek iets aan podcasts? De Tijd heeft dat bijvoorbeeld heel goed gezien: zijn publiek zit ’s ochtends vroeg in de wagen en heeft zeer weinig tijd, en dus maken ze een dagelijkse podcast die om 7 uur beschikbaar is en in een kwartier de belangrijkste actualiteit overloopt.”

2. Heb je een thema dat in podcasts werkt?

Sam De Cock: “Niet alles wat je wil vertellen werkt ook in podcasts. Het is een medium waar je uitgebreid bij de zaken kunt stilstaan en diepte kunt creëren. Zorg er ook voor dat je een regelmaat kan creëren, dat je je onderwerpen in reeksen van een aantal afleveringen kan brengen. Dat werkt het best.”

3. Past een podcast bij je communicatiedoelstellingen?

Jeroen Joosens: “Stel jezelf altijd de vraag wat je met je podcast wil bereiken en of dat past binnen je marketing- en communicatiedoelstellingen. Wil je je employer branding versterken? Wil je de awareness van je merk vergroten? Wil je engagement bij je publiek verhogen? Het kan allemaal, maar zorg dat de doelstellingen op voorhand duidelijk zijn.”

4. Kan je een format bedenken dat aanslaat?

Bart Lombaerts: “Heel belangrijk bij podcasts is het vinden van het juiste format. Ga je voor een interview? Kies je voor een setting waarbij meerdere mensen aan bod komen? Opteer je voor een combinatie van straatinterviews met een gesprek in de studio? De manier die je kiest, verpak je best in een herkenbare vorm. Deze twee elementen bepalen voor een groot stuk je format.

Nu, misschien hoef je zelf geen podcast te maken. Je kan ook een podcast sponsoren. Zo kan je toch je doelgroep bereiken en ben je zeker(der) van een groot bereik. Sponsoring gaat trouwens heel breed: van puur vermelden van het merk tot mee converseren. Zo kan je bijvoorbeeld inspraak hebben in de keuze van de gasten.”

5. Ben je bereid om te investeren?

Jeroen Joosens: “Het is een misverstand dat podcasts weinig budget vergen omdat je alleen maar audio nodig hebt. Het klopt dat je het an sich snel kan opzetten, maar als je een kwalitatief product wil maken, heb je tijd en budget nodig. De tijd dien je te steken in een goede voorbereiding (al dan niet door een voorgesprek met je gast(en) te hebben) en door  voldoende tijd in te plannen voor de opname en voor de montage. Daarnaast wil je natuurlijk een goede stem. Ook die kost geld. En tot slot is er de locatie. Ook die bepaalt je luisterkwaliteit.

Nu, je kan het ook langs de andere kant bekijken: doordat een podcast tijd en ruimte biedt, komen zowel je gasten als je merk er quasi altijd heel goed uit. Het grote voordeel van slow media…”

6. Ben je bereid ook in distributie en promotie te investeren?

Sam De Cock: “Een podcast maken is één ding, zorgen dat hij bij de juiste mensen terechtkomt is nog iets anders. Zorg er dus voor dat je aandacht besteedt aan de manieren en kanalen om jouw doelgroep te laten weten dat je podcast bestaat. Verwijs ernaar in je nieuwsbrief, op je socialemediakanalen…

Het helpt daarbij als je je podcast ook in een andere vorm kan gebruiken, ‘repurposen’ in vakjargon. Neem bijvoorbeeld je podcast ook op op video. Dan heb je leuke beeldfragmenten om te gebruiken.”

Lees over de ervaringen van adverteerders die al inzetten op podcasts

Ontdek de strafste merkenpodcasts in de Benelux

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.