AI-tools getest: zo genereer je zelf afbeeldingen

28 februari 2024

Kunnen we stockfoto’s achterwege laten met de komst van generatieve artificiële intelligentie tools? Deze kunnen namelijk op basis van eender welke beschrijving een afbeelding genereren. We selecteerden vier tools die je zelf gratis kan uitproberen en testten ze uit.

Hoewel de tools qua gebruik en snelheid heel gelijkaardig zijn, springen Adobe Firefly en Canva uit omwille van hun kwaliteit en extra stijlmogelijkheden.

Elke tool vragen we een afbeelding te genereren van “een man en vrouw op restaurant, op date, met een spaghettisliert in hun mond”. Daarnaast hebben we ook afbeeldingen laten genereren waar geen personen opstaan. Onze tweede beschrijving is “een reclamebeeld voor douchegel met kokosgeur, in een douche met waterdruppels”.

Adobe Firefly

Gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden

Zodra je ingelogd bent, is het enorm simpel om foto’s te genereren met de tool van Adobe. Het enige wat je moet doen is beschrijven hoe de foto eruit moet zien in het tekstvak. Adobe Firefly genereert vier verschillende afbeeldingen op basis van je beschrijving, die je eenvoudig kan downloaden. Wanneer de afbeeldingen gegenereerd zijn op basis van je input, kan je het formaat, de belichting, de kleuren en de compositie veranderen, alsook een bepaald effect toepassen. Je kan bepaalde elementen van de afbeelding verwijderen met een penseel of vragen om vergelijkbare afbeeldingen te tonen.

Snelheid

Afhankelijk van de complexiteit van de input, krijg je relatief snel je eerste gegenereerde afbeelding te zien. Het duurt ongeveer 10 seconden.

Kwaliteit

De afbeeldingen die de tool genereert zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In veel gevallen is het haast onmogelijk om te zien dat het om een gegenereerde afbeelding gaat. Het gebeurt echter wel geregeld dat gegenereerde foto’s niet kloppen. Dat is vaker het geval wanneer de tool met personen moet werken. Zo kan je wel eens een ontbrekend hand, een rare houding of slechte verhoudingen tegenkomen. De kwaliteit van de foto hangt dus sterk af van de input.

We onderwierpen Adobe Firefly aan een test:

Prijs

Je kan Adobe Firefly gratis uitproberen wanneer je een account aanmaakt. Je krijgt maandelijks 25 ‘generatieve credits’. Per gegenereerde afbeelding moet je ongeveer één credit rekenen. “Het gebruik van generatieve credits is afhankelijk van de gegenereerde uitvoer en de waarde van de gebruikte generatieve AI-functie”, lezen we op de website van Adobe Firefly. Wanneer je de afbeelding download, moet je het wel doen met een watermerk (linksonder). Wil je een foto zonder watermerk en maandelijks 100 generatieve credits? Voor 5,58 euro per maand kan dat.

Canva

Gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden

Net zoals bij de andere tools beschrijf je in de Magic Media-tool van Canva wat je wil zien op de afbeelding in het tekstvak en klik je op ‘afbeelding genereren’. Na enkele seconden wachten krijg je vier afbeeldingen te zien. Een grote troef bij de tool van Canva is dat je op voorhand kan kiezen uit een tiental stijlen zoals ‘Anime’, ‘kleurpotlood’ en ‘3D’. Verder kan je zoals bij de tool van Adobe vragen om vergelijkbare afbeeldingen te tonen. Eens de afbeelding gegenereerd is, kan je het echter niet veel verder bewerken zoals dat bij Adobe Firefly wel kan. Wanneer je tevreden bent, kan je de afbeelding eenvoudig downloaden. Naast afbeeldingen kan je met Canva ook video’s genereren op basis van tekst. Zo kan je ook rechtstreeks van je gegenereerde afbeelding een video laten maken.

Snelheid

Net zoals bij de andere tools kan je bij Canva binnen de 10 seconden vier afbeeldingen verwachten die voldoen aan de beschrijving die je eerder hebt gegeven.

Kwaliteit

Canva slaagt erin de meest gekke beschrijvingen om te vormen naar een accurate afbeelding. De afbeeldingen zien er realistischer uit dan die die je met de andere tools genereert, al botsen we nog steeds af en toe op schoonheidsfoutjes. Kijk hier maar eens naar de handen:

Prijs

Om deze technologie van Canva te gebruiken moet je een Canva Pro-abonnement hebben. Dat kost €11,99 per maand voor één persoon. Met Canva Pro kan je 500 afbeeldingen genereren per maand. Hoe dan ook krijg je voor dat bedrag ook toegang tot een reeks andere functies. Bovendien kan je een gratis proefperiode starten van Canva Pro.

Bing Image Creator

Gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden

Zoals elke andere tool kan je bij de Bing Image Creator een afbeelding beschrijven en met een klik op een knop vier afbeeldingen laten genereren. Je kan de afbeeldingen niet verder bewerken eens ze gegenereerd zijn. Je kan ervoor kiezen om ze te downloaden of om opnieuw te beginnen en een andere set afbeeldingen te laten genereren. Handig is dat je steeds kan teruggrijpen naar eerder gegenereerde afbeeldingen.

Snelheid

De snelheid van de tool is vergelijkbaar met de andere tools: na enkele seconden krijg je de gegenereerde afbeeldingen te zien. Bing Image Creator werkt echter met ‘boosts’. Elke dag kan je 15 afbeeldingen snel genereren. Daarna, wanneer je 15 boosts op zijn, duurt het enkele seconden langer om de afbeeldingen te genereren.

Kwaliteit

De kwaliteit van de afbeeldingen is matig. De tool interpreteert de beschrijvingen, ook wanneer ze zeer specifiek zijn, vrijwel altijd correct. Het nadeel aan de tool van Bing is wel dat je ziet dat het gegenereerde afbeeldingen zijn. In tegenstelling tot de tools van Adobe en Canva genereert de tool van Bing geen realistische foto’s, eerder digital art. Wil je eerder een realistische foto, gebruik je dus beter een andere tool.

We deden opnieuw dezelfde test:

Prijs

Je kan deze tool gratis gebruiken nadat je je hebt aangemeld met je e-mailadres.

Stable Diffusion

Gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden

Een account aanmaken op de website van Stable Diffusion en je kan aan de slag. Net zoals de andere tools pen je een beschrijving neer van wat je wil zien op de afbeelding. Daarbij kan je ook meteen een stijl kiezen, zoals animatie, pixel art of karikatuur. Verder kan je ook een formaat selecteren. Stable Diffusion geeft je de mogelijkheid om één of twee afbeeldingen tegelijkertijd te genereren. Ook bij deze tool kan je eenvoudig teruggrijpen naar eerder gegenereerde afbeeldingen.

Snelheid

De tool is merkbaar trager dan de andere geteste tools. Bovendien geeft de tool regelmatig foutmeldingen, bijvoorbeeld wanneer er te veel mensen gebruik van maken op hetzelfde moment.

Kwaliteit

Stable Diffusion scoort wat lager op vlak van kwaliteit. Hoewel de afbeeldingen zelf goed zijn en de verschillende stijlen ook zeer goed worden toegepast, botsen we toch op heel wat fouten. De tool interpreteert de beschrijving vaak niet goed of vergeet bepaalde elementen van de beschrijving toe te voegen in de afbeelding. Je moet dus creatief omspringen met de beschrijving of niet te veel specifieke details vragen, zodat de tool het juist interpreteert. Zo zijn de personen op de afbeelding hier geen spaghetti aan het eten maar is het eerder een speciale haarstijl:

Prijs

Nadat je je hebt ingelogd kan je elke dag tien afbeeldingen gratis genereren. Wanneer je die afbeeldingen echter wil downloaden, zit je met een watermerk rechtsonder. Voor ongeveer 6,5 euro per maand kan je maandelijks 2.000 afbeeldingen genereren zonder watermerk.

Conclusie

Momenteel heeft elke tool zijn voordelen en gebreken. De technologie staat echter niet stil. Dag na dag verbeteren de tools en krijg je betere, meer accurate resultaten te zien. Wanneer je afbeeldingen wil genereren met artificiële intelligentie en je wil het goed doen, zal je daar een prijs voor moeten betalen. Canva Pro is volgens ons momenteel de beste optie. De afbeeldingen zijn realistisch en je kan eenvoudig allerlei stijlen toepassen om tot het gewenste resultaat te komen. Bovendien krijg je met een Canva Pro-abonnement toegang tot allerlei andere functies.

Adobe Firefly is volgens ons een goed alternatief, zeker omwille van alle mogelijkheden die je krijgt nadat de foto is gegenereerd. Bovendien kan je er maandelijks zo’n 25-tal afbeeldingen gratis genereren. Ideaal dus wanneer je wel eens een afbeelding kan gebruiken, maar wanneer het geen deel uitmaakt van je business. Bij zowel Adobe Firefly als Canva Pro is de kwaliteit van de afbeeldingen goed en de interpretatie van de beschrijving beter ten opzichte van Bing Image Creator en Stable Diffusion.

Stable Diffusion is eerder een tool wanneer je een afbeelding nodig hebt waarvoor een simpele beschrijving volstaat. Je kan er leuke stijlen kiezen en eenvoudige afbeeldingen laten genereren, maar op professioneel niveau volstaat deze tool niet. Bing Image Creator is ideaal wanneer je, opnieuw, de afbeeldingen voor niet-professionele doeleinden nodig hebt. De tool van Bing is duidelijk meer een digital art stijl, wat niet in elke setting past.

Hoe dan ook is het duidelijk dat de tools het momenteel nog moeilijk hebben met personen af te beelden. Vaak klopt er iets niet aan de houding of gezichtsuitdrukking. Wanneer je toch een afbeelding laat genereren waar personen op staan, moet je die dus in elk geval goed analyseren voor je ze gebruikt. Waar alle tools verder op kunnen verbeteren is de interpretatie van de input. Zeker wanneer de input in het Nederlands is, kan de tool de beschrijving wel eens verkeerd interpreteren. In dat geval moet je dus creatief omspringen met je beschrijving of eerder switchen naar het Engels. Het is dus handig wanneer de tool verschillende afbeeldingen voorstelt. Enkel de gratis versie van Stable Diffusion genereert maximum twee afbeeldingen tegelijkertijd. Alle andere geteste tools geven je vier afbeeldingen op basis van de beschrijving.

Ontdek de contentmarketingtrends van 2024

AI-tools getest: speecht-to-tekst omzetten met AI

Mis niets over content marketing

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief