De 10 Twittergeboden van de Paus

Sunday, October 27, 2013

Ex-paus Benedictus, hoogbejaard en hoogst conservatief, liet tot tweemaal toe de microblogsite Twitter ontploffen.  De eerste keer met de tweet ‘Lieve vrienden,…’, de tweede keer met de aankondiging van zijn aftreden wat van #ThanksPontifex een trending onderwerp maakte. Van stenen tafels tot tablets in tien stappen.

1. Bovenal bemin één god

Met de nodige zin voor theatraliteit verstuurde paus Benedictus op 12/12/12 zijn eerste tweet. Aangezien zijn kazuifel geen iPhone of Blackberry accommodeert, zal hij voor de 38 daarop volgende tweets enkel zijn zegen geven. Toch was het een slimme zet om de paus te laten tweeten en niet het Vaticaan. Mensen willen nu eenmaal niet praten met een bedrijfslogo maar met een gezicht. Bekijk hier het YouTube-filmpje

2. The Holy  Ghostwriter

Het hoeft natuurlijk niet de CEO te zijn die aan het twitteren slaat. Net zoals de paus kunt u een beroep doen op een ghostwriter. Dit kan iemand uit het eigen bedrijf zijn met kennis van sociale media of een extern bureau dat een complete sociale media- strategie voor uw bedrijf of organisatie uitwerkt en implementeert.

3. Tot hij verrezen is

Sede Vacante stond er tot de witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel kringelde. Paus Franciscus en de nieuwe katholieke leider de account zal overnemen. Ook voor uw bedrijf is het belangrijk om een policy te hebben om de vlotte overdracht van persoonlijke/zakelijke social media accounts van uw werknemers te garanderen. Werknemers doen namelijk steeds meer aan personal branding. Dit is voordelig voor uw bedrijf of organisatie maar wat gebeurt er als ze het bedrijf verlaten? Werk daarom een social media policy uit waarin u aangeeft wat kan en wat niet voor accounts die op een of andere manier aan uw bedrijf gelinkt zijn.

4. Verkondig mijn geloof

Maak conversation management of community building niet de taak van een persoon want als die persoon vertrekt, zit u met een probleem.  Stel daarom een sterk team samen dat alle aspecten van de organisatie kent, en vul het aan met een team van interne of externe communicatiespecialisten.  Mandateer het team om heel de organisatie erbij te betrekken.  Zorg voor een team met meerdere mensen die een band kunnen opbouwen met uw community, vanuit persoonlijke accounts maar ook via de corporate account.

5. @God zag dat het goed was

De weg leren vinden in de sociale media is als het leren van een nieuwe taal. Leer gewoontes en gebruiken van dit nieuwe medium. Speel met @ en # of het uw moedertaal is of laat u adviseren.

6. Verander water in wijn

Wanneer uw volgers zich realiseren dat elke tweet een vrome zegen of een religieuze instructie bevat, zullen ze afhaken. Gebruik de sociale media niet om oude sales pitches of advertentieslogans de wereld in te sturen maar om de betrokkenheid en brand awareness met en van uw merk of organisatie te verhogen. Verras door relevante nieuwsartikels en sectorontwikkelingen de wereld in te sturen. Vermijd formules. Een boodschap via sociale media moet eenvoudig, onverwacht, concreet en  geloofwaardig zijn en bij voorkeur met gevoel gebracht worden.

7. Verhoor mijn gebed

Bij de lancering werd aangekondigd dat de paus zou antwoorden op vragen over geloof door twitteraars die de hashtag #askpontifex hanteerden. In de realiteit kwam daar niets van in huis. Vergeet niet dat Twitter een medium is dat gericht is op dialoog. En zoals in elke conversatie moet u bereid zijn te antwoorden.

8. Ga en vermenigvuldig u

Deel gerelateerde content . Maak niet de fout om alleen uw eigen berichten te delen, maar deel ook 70-80% berichten van anderen.  Als tijd een probleem is, zijn er bedrijven die specialiseren in het onderhouden en opstellen van een sociale aanwezigheid op verschillende sociale media websites.

9. Stap niet in elk rieten mandje

Wees voorzichtig met verwijzingen in de actualiteit en het gebruik van populaire hashtags. Hou het smaakvol.

10. Breek het brood

Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn,… bestaan niet los van elkaar. Stel een cross-mediaal plan op en beslis wat u eruit wilt halen en waarin u tijd wilt en kan investeren.

Newsletter

Benieuwd naar de nieuwste trends in content marketing? Schrijf u in en ontvang onze newsletter in uw mailbox.