Is het toeval dat het initiatief van de Wasbar het programma Topstarter wint op de VRT ? De Wasbar, een wassalon met annex bar, kapper en een heleboel evenementen, is niet alleen een knap concept, het is ook een sterk knap staaltje van content marketing. De Wasbar legt op succesvolle manier de link tussen merken en het publiek met een combinatie van branded content, storytelling, context en relevantie, en het wordt op een entertainende manier gebracht. Welke lessen kunnen merken en bedrijven hier uittrekken?
Les 1: creëer een uniek en authentiek verhaal
De marketing van de toekomst gaat niet meer over USP’s of productfeatures, het zijn merken die een sterk en uniek verhaal vertellen, die de geesten van hun klanten zullen inpalmen en daarmee fans creëren, niet van het merk op zich, maar van het verhaal van het merk. Een wasserette op zich is saai en onderscheidt zich niet van de volgende. De bezoekers van de Wasbar komen voor het sympathieke verhaal van 2 ondernemende geesten, Yuri en Dries, die vertellen dat ze het beu waren om steeds met hun was naar mama te gaan en dan maar besloten om een concept te bedenken waar het aangenaam is om zelf je was te doen. Het lijkt een idee dat stoemelings op café is ontstaan, wat de mooiste verhalen ook zijn. Kleine elementen, zoals alle wasmachines een naam geven, dragen bij aan het ‘persoonlijke’ van het concept.
Les 2: zorg voor de juiste context
Kleiner wordende flats in dure woonsteden, waar jongeren niet de plaats of centen hebben om hun eigen wasmachine te plaatsen. Na Gent is Antwerpen de volgende op de lijst en nog meer steden zullen volgen. Nog mooier wordt het als je merken in die context kan meetrekken. Zij krijgen hun verhaal niet meer verteld via traditionele advertising, door een live showroom te creëren voor Electrolux, Ecover, Maes en Telenet, worden die merken ineens mee helden in het verhaal.
Les 3: maak het relevant
Het gaat over een Wasbar, maar je kan er ook komen om je haar te laten knippen (ook al zitten ze even zonder kapper), je vrienden te ontmoeten voor een concert of bij een koffietje je mails te checken met de gratis wifi.
Les 4: zet touchpoints op met je publiek
De Wasbar is een concept dat schreeuwt om social media. Geen wonder dus dat er +7.000 Facebook likes en 1.600 volgers op Twitter zijn. Alles wat verschijnt en alles wat gezegd wordt over Wasbar, wordt in die kanalen gebundeld.
Les 5: maak een (content)plan
De Wasbar slaagt er in om – vertrekkend vanuit een authentiek verhaal – met grote regelmaat op relevante en entertainende manier naar buiten te komen. De(publieke) zoektocht naar een kapper werd direct opgepikt door bladen als Elle en Feeling en vanaf de opening in oktober is het uit geen magazine, krant of lifestyle programma meer weg te slaan. November en Wasbar haalt weer de media met hun deelname aan Movember, waarbij je achteraf je snor gratis kon laten scheren en in december worden studenten in Sint-Pietersstation, die meer dan 15 kg was meezeulen, vergast op een bon voor een gratis wasbeurt. De apotheose is de deelname aan en het winnen van Topstarter, wat weer zorgt voor een heleboel perscoverage.
Les 6: content content content
Bekijk de Facebook pagina van Wasbar: er zijn concerten gesponsord door Maes, DJ-sets onder het label van de Red Bull Elektropedia, leuke foto’s en filmpjes. Elke dag wordt er gecommuniceerd en gereageerd op de vele reacties.
Les 7: Betrek influencers
Vanaf het begin werden bloggers en de pers betrokken, telkens met relevante en entertainende content. Zo werden in Café Corsari kledingstukken opgevoerd die in de wasmachines waren blijven zitten.
Les 8: Betrek je publiek
Niet alleen is het volledige concept rond Wasbar gemaakt rond de noden van het publiek, datzelfde publiek wordt ook betrokken in de verdere ontplooiing, zoals bij het bedenken van de namen van de wasmachines, die werden gecrowdsourced via Facebook.
Les 9: Beloon je fans
Waskaart vol en je krijgt een Maes, deel je locatie op Foursquare en je krijgt een tip voor een extraatje bij de koffie, de ‘mayor’ mag bovendien wassen aan halve prijs. Alle initiatieven, optredens, feestjes, pure verwennerij.
Les 10: Werk met professionals
Dit is geen toevalstreffer (ook al klinkt dat zo mooi in het verhaal). Yuri en Dries zijn beiden (goede) marketeers, met een voortraject waar ze gepokt en gemazeld zijn in het vak en voor hun communicatie schakelden ze een PR-bureau in.
De belangrijkste les voor bedrijven en merken is dat communicatie niet meer gaat over USP’s en features, daar heeft niemand meer gehoor naar, meer nog, die zijn niet onderscheidend want er zijn op zich geen slechte producten meer. Merken moeten investeren in het verkopen van geloofwaardige verhalen, die passen in de leefwereld van hun doelpubliek, verhalen die ze oppikken, omarmen en weer verder vertellen. Dat is Content Marketing.